Tudásbázis

Gyakran ismételt Kérdések
Tényleg 2 fajta corgi létezik? Mi a különbség közöttük?

Igen, a welsh corgi-nak 2 fajtája létezik: PEMBROKE és CARDIGAN.
A két fajta NEM welsh corgi és pembroke, vagy corgi és welshi corgi illetve ezeknek számos kombinációja, melyekkel találkoztunk már. A két fajta tehát: WELSH CORGI PEMBROKE és WELSH CORGI CARDIGAN. A “welsh corgi” mindkettő nevében benne van.
Számos különbség van köztük, erről egy cikkünkben hosszabban is írunk. Alapvetően a cardigan corgi nagyobb, robosztusabb. Ők voltak az igazi munkakutyák, akik reggeltől-estig kint voltak a marhákkal és terelgették őket, így meglehetősen kitartóak. Jellegzetességük, hogy mellső lábaik szemből nézve kifelé fordulhatnak mellkasuk alakja miatt. Füleik nagyobbak és arckifejezésük kicsit zordabb. Ugyanakkor kevésbé dominánsak, mint a pembroke corgik. Angliában jópár évig szerepeltek a veszélyeztetett fajták listáján alacsony populáció számuk miatt. Meglehetősen kevés egyed található belőlük hazánban is.
A pembroke corgik II. Erzsébet királynő által bekerültek a köztudatba és hatalmas rajongótáborral rendelkeznek. Édes, rókaszerű arcuk igazi jellegzetességük kerekded popsijukkal egyetemben. Figyelmesek, intelligensek, akaratosak, hízékonyak és szükségük van a határozott nevelésre.

Mitől függ, hogy van-e farka a corginak vagy sem?

Ha cardigan corgiról beszélünk akkor minden esetben van farok. Ha pembroke-ról, akkor felmerülhet a fenti kérdés. A pembroke corgiknak évszázadokon át vágták a farkát két okból kifolyólag: az egyik az, hogy villámgyorsan cikáznak a marhák között, de a farkuk veszélyes lehet, mert ha arra rálépnek, akkor ott összetaposhatták őket a több száz kilós jószágok. A másik ok pedig az, hogy a farmok körül mindig sok volt a róka, melyek az állatokat akarták levadászni. A rókákat azonnal kilőtték, ha meglátták, de mivel egy farokkal rendelkező vörös-fehér corgi távolról nagyon könnyen összekeverhető a rókával, így ők is veszélyben voltak. Ezért levágták a farkukat. Így a farmok tulajdonosai már távolról is tudták biztosan, hogy ha nem látnak farkat, akkor a kutyájuk van a távolban és nem szabad lőni.

Az állatvédelmi törvények 2008-ban betiltották a kutyák fülének és farkának vágását, így ma már az Európai Unióban ez a tett bűncselekmény. A pembroke corgik viszont nagyon ritkán, de születhetnek farok nélkül is. Ehhez az egyik szülőnek mindenképpen természetesen farok nélkülinek kell lennie és a természetesen farok nélkül születő corgik ezen tulajdonságukat tovább tudják örökíteni. Így azok a corgik, melyek farok nélküliek ma, azok vagy olyan országból származnak, ahol nem tiltott a vágás vagy farok nélkül születtek, mert egyik szülőjük természetesen farok nélküli, azaz NATURAL BOBTAIL (természetesen rövidfarkú).
2 természetesen farok nélküli corgi párosítása azonban tilos, mert sok gerincproblémát okoz a kölyköknél.

Mik a corgik hivatalos színváltozatai?

Cardigan corgi esetében létezik: vörös (red) és sable minden árnyalata, csíkos (brindle) minden árnyalata, fekete tan jegyekkel (black and tan) vagy csíkozottsággal (black with brindle points), blue-merle.

Pembroke corgiknál: vörös-fehér (red-white), vörös-fejű tricolor (red-headed tricolor: a vörös jegyek beleolvadnak a feketébe, időszakonként változik a nagyságuk), fekete-fejű tricolor (black headed tricolor: a vörös határozottan elkülönül a feketétől, nagysága sosem változik), sable: a vörösben sok fekete is található, főleg a mar és fej környékén.

Mik a corgi szőrváltozatai?

A cardigan és a pembroke corgi is dupla szőrűek, azaz aljszőrük és fedőszőrük is van. Az aljszőr évente két alkalommal kihullik, ezt hívjuk nagyvedlésnek és általában tavasszal és ősszel következik be. Év közben is van valamennyi szőrhullás, ezért a porszívót nem érdemes nagyon elpakolni.

Mindkét fajtában előfordulhat fluffy, azaz hosszú szőrű változat. Ilyenkor sokkal hosszabb szőre nő a kutyának, mely puhább és filcesedésre hajlamos, ugyanakkor meseszép. Genetikai teszttel a hosszú szőr hordozás kiszűrhető és elkerülhető, ugyanis tenyésztés szempontjából sajnos nem jelent előrelépést, mert ez nem elfogadott szőrváltozat.

Mivel kell etetni a corgit?

A tenyésztő erről nagyon alapos és minden részletre kiterjedő felvilágosítást ad a kiskutya elvitelekor. A férjem 15 évig tápot gyártott, én az egyik legnagyobb magyar táp marketingese voltam 2 évig, 20 éve tenyésztünk kutyákat, így elmondhatom, kitanultuk a táplálást. Most már 10 éve a saját receptünk alapján gyártanak nekünk szuper prémium minőségben csúcsminőségű tápot Hollandiában. Ez a táp tőlünk bármikor beszerezhető és kutyáink a referenciák arra, hogy mindig kiváló egészségben, szőrben vannak tőle, kölykeink és fiataljaink gyönyörűen fejlődnek és kutyáink nagyon szép életkorokat élnek meg. 400 Champion cím, 4 x Aranykoszorús Mestertenyésztői kitüntetés után azt hiszem hiteles ha azt mondom: felneveltünk már egy pár kutyát és a módszereink megalapozottak. Tápunk a TREF és webshopunkban megrendelhető. www.dogeria.com

Milyen betegségekre hajlamos a corgi?

A corgi hosszú gerince miatt a növekedési periódusban a sok lépcsőzés tiltott.
A csúszós padló maximálisan kerülendő, rajta a fejlődésben lévő kölyök sokszor megcsúszik, nem tud kényelmesen felállni, ízületeit felesleges terhelésnek teszi ki.
Az ugráltatások 1 éves kor alatt tilosak. Számtalanszor látunk videot arról, hogy a lelkes gazdi magasra emeli a játékot és a kiskutya boldogan ugrál érte. Nagyon hibás dolog! Egyrészt nagyon könnyen esnek így a hátukra, másrészt a csípőjüket ismét felesleges terhelés éri. Kanapéra ugrálás ugyanez…
A corgik nagyon hajlamosak az elhízásra. Mivel gyakorlatilag mindig éhesek, rettentő nehéz megállni, hogy az ember ne adjon nekik falatokat. Márpedig a normál étrendjük mellett a plusz jutalomfalatok már mind plusz súlyt okoznak. Így a napi jutalmazást bele kell kalkulálni a napi etetési mennyiségbe, mely alapvetően nem sok. Egy corgi, mely túlsúlyban nő fel feleslegesen terheli gerincét, ízületeit, csípőjét.

Egy felelős tenyésztő minden tenyésztésbe vett kutyáját leszűreti a különböző egészségügyi megbetegedésekre, hogy ezzel a lehető legkisebb esélyre csökkentse a kölyköknél a problémák kialakulását.
A Born To Be kennel az alábbi betegségekre szűreti le minden kutyáját, mielőtt tenyésztésbe kerülnek:

HD – csípőízületi diszplázia, melyet röntgennel vizsgálnak
CEA – collie szem anomália – szembetegség
PRA – progresszív retina atrópia – szembetegség
RD – Retina diszplázia – szembetegség
KAT – Katarakta = szürkehályog – szembetegség
PHTVL – Persistent Hyperplastic Tunica Vasculosa Lentis – szembetegség
PHPV – Persistent Hyperplastic Primary Vitreus – szembetegség
DM – Degenerativ Myelopathia – genetikai teszt – a hátsó végtagok lebénulása
vWD1 – von Willebrand Disease – genetikai teszt – vérzékenység
EIC – Exercise induced collapse – genetikai teszt – mozgás közben azonnali szívmegállás
FGF5 – hosszú szőr hordozás

Miért drága a corgi?

A corgik ára világszinten nagyon magas és a populációjuk nem nagy. Tenyésztésük egyáltalán nem egyszerű, legtöbb esetben császármetszéssel jönnek világra az utódok és a legkomolyabb odafigyelés szükséges az első hetekben 0-24-ben, hogy a kölykök megmaradjanak. Míg egy kutya tenyésztésbe kerül meg kell kapnia a legmegfelelőbb táplálást, nevelést, részt kell vennie a genetikai és klinikai szűréseken és tenyészminősítést kell szereznie. A genetikai sokszínűség garantálására szükség van idegen vérvonalakra, ily módon állományra vagy külföldi fedeztetésekre. Ezek mind hatalmas költségek már önmagukban. Az almok tisztességes felnevelése, megfelelő szocializációja nagyon időigényes folyamat és teljes embert kíván, aki folyamatosan ott van velük, takarítja, megfelelően táplálja őket és megtanítja az alapvető dolgokra. Amit ebben az időszakban nem kapnak meg, azt már soha nem lehet pótolni. A mi kiskutyáink kutyapelenkára szoktatva kerülnek az új gazdikhoz útlevéllel, microchippel, 2-3 oltással, féreghajtásokkal és nagyon magas minőségű táplálással, szerződéssel és minden esetben származási igazolással (törzskönyv) rendelkeznek. Nincs olyan, hogy törzskönyv nélküli corgi!
6 hetesen még messze nem alkalmas egy kiskutya az új életre, így szeretjük őket 10 hetes korukig magunknál tartani. Mi semmit nem spórolunk ki a kutyáinktól, mindent megkapnak amire szükségük van, és még annál is többet.
Szukáink 3-4 alomnál többet nem hoznak világra, nem zsigereljük ki őket, mert ők elsősorban családtagjaink. Ha 3 alomból nem sikerült magunknak utánpótlást megtartani, akkor nem a 4. alomból fog ez sikerülni. Szukáinkat 6-7 évesen ivartalaníttatjuk egészségük megóvása érdekében és onnantól boldogan élnek velünk, kölykeikkel, unokáikkal és dédunokáikkal.
Mi minden almot céllal hozunk létre, a jobbra való törekvés motivál minket. Az, hogy a standardhez legközelebb álló, “tökéletes” corgik születhessenek. Ezért folyamatosan fejlődünk és fejlesztünk, a világ corgi állományát követjük, az év nagy világkiállításain ott vagyunk, figyeljük az új generációkat, trendeket és folyamatosan tartunk meg és veszünk új kutyákat a genetikai sokszínűség garantálására. Tagjai vagyunk a világ vezető corgi klubjainak, a világ legnagyobb corgi tenyésztőivel dolgozunk együtt és ápolunk barátságot. Elsősorban magunknak tenyésztünk, így minden alomból tartunk meg a továbblépésünk érdekében. Import kutyáink vannak Angliából, Dél-Afrikából, Oroszországból, Olaszországból továbbá híres ausztrál és amerikai vérvonalakból.

Vigyázz, nehogy internetes átverés áldozata legyél!

Corgit csak megbízható helyről vegyél, ahol van mögötte egy felelős tenyésztő! Aki jofogason hirdet vagy hasonló helyeken, az biztosan nem a megfelelő forrás.
Miért mondjuk ezt? Azért, mert mindenki minket talál meg abban az esetben, ha valahol “bevásárolt” egy corgit és amivel baj lett. Tőlünk kérdezik meg, hogy mit lehet tenni most, mert ahonnan vették, ott nem veszik már fel a telefont, nem válaszolnak az üzenetekre vagy nincs is kivel beszélni, mert a közvetítő eltűnt, a kutya származása pedig ismeretlen vagy egyszerűen csak lerázták őket. Minket kérdeznek meg, hogy az ő kutyájuk miért nem nőtt meg, hogy az ő kutyájuk miért lett csámpás, miért nem nőttek ki a fogai, miért hullik a szőre megállás nélkül és vannak szőrhiányok szerte a testén, hogy az ő kutyájuk miért halt meg 3 hónaposan és egy másik esetben fél évesen, hogy az ő kutyájuk miért nem hasonlít a corgira, hogy az ő kutyájuk miért nem érkezett meg egy ismeretlen kereskedőtől, akinek fizettek és aki biz’ Isten ígérte, hogy hozza a megrendelt kutyát, hogy a kutya hamis papírokkal érkezett, mert a kutya sokkal fiatalabb, mint amit az útlevele mutat, hogy a kutyához nem kaptak semmilyen tanácsot, fogalmuk sincs mivel kellene etetni, hogy kellene nevelni, mikor kellene ivartalanítani, hogy valójában fogalmuk sincs a kutya származásáról mert egy kereskedő hozta Oroszországból, aki nem elismert szervezet származási lapjával adja tovább a kölyköket, ergo a származásuk teljesen ismeretlen stb. stb. és egyáltalán a kutyák mögött nincs egy ember, nincs senki aki garanciát, felelősséget vállalna és aki tanácsokat adna. Az, hogy egészségügyi szűrései nincsenek a szülőknek, arra csak legyintenek, hogy nem is kell vagy azt hazudják, hogy minden mentes, ami kizárt. Érdemes ilyen esetben elkérni bizonyításként a másolatot és azonnal kiderül, hogy nincs mit küldeni.

Egy tisztességes tenyésztő odafigyeléssel tenyészt, fontos neki, hogy hova kerül kiskutyája. Szívesen tartja a kapcsolatot a gazdákkal és boldogan osztja meg tapasztalatait és tanácsait, hogy a tőle származó kiskutya a lehető legproblémamentesebben tudjon fejlődni és tökéletes társa lehessen családjának. Egy TENYÉSZTŐ 15 év múlva is úgy fog ránézni az általa tenyésztett kutyára, mint a gyerekére, akinek végigcsodálta a szemnyitását, az első lépéseit és el is várja a kapcsolattartást.

A mi kennelünk ezen kívül évente corgis eseményeket rendez, hogy összefogja a corgi tartókat. Terelőnapon a corgik eredeti munkaösztönét lehet kipróbálni, nyáron tóparton csapatos úsztatásokat szervezünk, ősszel és télen pedig sétákat. Corgi közösséget hoztunk létre Magyarországon és rendkívül büszkék vagyunk nagy családunkra.

Mit tegyél, ha corgit szeretnél?

Elsősorban légy türelmes. Kevés igazi tenyésztő van és kevés kiskutya.
Mi, a corgi tenyésztők egy csoportja nagyon jó barátságot ápolunk egymással, segítjük és ajánljuk egymást, ha valamelyikünknél van kiskutya.
Ne jelentkezz be itt is-ott is kiskutyáért, mert ez kellemetlen helyzeteket szülhet és úgyis kiderül.
Vedd fel a kapcsolatot azzal, akitől elsősorban szeretnél kiskutyát és ha nála nincs elérhető kiskutya, akkor hidd el, fog ajánlani mást, akinél van.
Légy előrelátó, mert ritkán van olyan, hogy ha jelentkezel, akkor éppen van elvihető kiskutya. Szinte biztos, hogy várnod kell majd. Kövesd a tenyésztő kéréseit, érdeklődj újra akkor amikor kéri, illetve próbáld a személyes találkozást megvalósítani, mert ismeretlennek egy telefon alapján senki nem szeret kiskutyát adni.

Ha levelet írsz, számolj be az életkörülményeidről. Próbáld meg bemutatni azt, hogy a kiskutya hova kerülne, hogy telik egy átlagos napod, miért szeretnéd, hogy corgid legyen, mikor lenne aktuális részedről, van-e kutyás tapasztalatod és hogy képzeled el a közös életeteket. Ezek mind nagyon sokat segítenek a tenyésztőnek abban, hogy megtalálja az életetekhez leginkább illő kiskutyát. Van olyan kölyök, aki aktívabb, van aki bújósabb, van aki dominánsabb, van aki lustább… nem mindegy, hogy milyen élethelyzetbe melyik karakter kerül. Mi megfelelő információk ismeretében nagyon megfelelően tudjuk összepárosítani a kicsiket a leendő családjukkal.
Kérlek ne haragudj, ha nem kapsz azonnal választ a leveledre. Hidd el, biztosan fogunk válaszolni, de a kutyák is rengeteg időt igényelnek és mellettük sokat dolgozunk. De mindig válaszolunk mindenkinek.