Miért van szükség Fajtamentésre?

A Corgi Power Fajtamentő Egyesület megalakulásának története
Bizonyára sok embert foglalkoztat a kérdés, hogy egy ritka fajtát miért kell menteni.

Az oka a 101 kiskutya effektus.

Mint már a történelem során nagyon sok fajtát, úgy a corgit is elérte a szaporítás szele világszinten. A népszerű, szerethető fajtáknak egy mese, egy film és a pénzéhség tönkre tudja tenni nemcsak az exkluzivitását, de az egészségét, életminőségét, küllemét és idegrendszerét is.

Gondoljunk csak Lassie-re, Susi spánielre, Beethovenre, Babe-re és a border colliera és a lista hosszú. Aztán elképzelhetjük – talán magunkon is érezve – hogy hány gyerek kezdett el könyörögni a szüleinek, hogy ilyen kutyát szeretne. A szülők természetesen szeretnék teljesíteni gyermekeik vágyát és máris beindul egy fajtára egy olyan mértékű kereslet, mely sokkal nagyobb, mint a “kínálat”, hiszen egy jó háttérrel rendelkező kiskutya nem csak úgy hipp-hopp terem, ráadásul korlátozott számban van.

Ezt az űrt veszik észre a megélhetési szaporítók és vásárolnak legtöbbször alom utolsó, ottragadt kölykeit olyan balkáni országok szaporítóitól, melyeket saját országukban szintén üldöznek. Ők gyakorlatilag egy teljesen külön szinten mozgó (törvényesség kereteiből erősen kilógó), a legtöbb szem számára láthatatlan, tömeges kiskutya szaporítással és kereskedelemmel foglalkozó maffia. Kamionokon utazó, hamis útlevelekkel érkező kiskutyák ezek, sokszor olyan korban, amikor elválasztani sem szabadna még őket, vagy már olyan idősen, hogy az alapszocializációjuk teljesen kimaradt és olyan hibákkal rendelkeznek, mely miatt nem vették meg őket. A szüleik jó esetben nem testvérek (bár olyan is van), de sokszor köszönő viszonyban sincsenek a papírjaikkal, származásuk, hátterük gyakorlatilag ismeretlen. Adott esetben a fajtatisztaságuk is megkérdőjelezhető.

A szaporítóknál általában minden divatfajta előfordul, így sokszor francia bulldog, havanese, bolognese és számos más fajta. A szuka kutyák már a legelső tüzelésnél (kb. 8 hónapos kor! = kb. 16 éves kislány!!!) be vannak fedeztetve és onnantól gyakorlatilag folyamatosan, ameddig bírják. Természetesen az egészségügyi szűrések és minimális tenyészeredmények hiányoznak, a kutya legtöbbször el sem hagyja kennelét, boxát és teljesen szocializálatlan, félős, vedlett szőrben tartott, ápolatlan. Kölykei a lehető leggyorsabban el vannak adva, jó esetben egy másik háznál, ami nem a szaporítótelep, csak családi környezetnek tűnik, rosszabb esetben egy benzinkúton, út melletti pihenőhelyen. A szaporító semmilyen garanciát nem tud vállalni, maximum annyit, hogy ha elpusztul a kiskutya, akkor ad egy másikat (ha felveszi a telefont fizetés után), de mivel a fajtát is szinte alig ismeri, nevelési tanácsokat szinte biztosan nem tud adni. Ezeknek a szaporítóknak több szintje is van, előfordulnak kicsit igényesebb színbe is feltüntetve, de az alaphiányosságok biztosan fennállnak. Ez pedig magának a TENYÉSZTÉSI CÉL-nak a hiányával kezdődik.

A Tenyésztés célja – minden kedvencre vágyó gazdának is a célja – hogy olyan kiskutyák szülessenek, akik a fajtajellegekkel bírnak és sokáig egészséges társuk lehet. Ha valaki azért szeretne corgit, mert édes a feje, nagyon okos, vicces, jó idegrendszerű, akkor ilyet szeretne, hiszen ezen tulajdonságoktól corgi a corgi, többek között. Instabil idegrendszerű szülőktől, alapvető felépítésbeli és típushibákkal rendelkező kutyákból nem ezt fogja kapni az ember. A szaporítók számára viszont ezek abszolút nem fontos dolgok, nekik elég az is, ha hasonlít. Belemagyaráznak mindent és sajnos megtévesztik a kezdőket álinformációkkal. Innentől már a leendő gazdi tudatosságán múlik, hogy hajlandó-e időt és energiát áldozni kutatómunkára, hogy a legnagyobb valószínűséggel kapja azt, amire vágyik. Hiszen egy olyan életről beszélünk, aki jó esetben akár 15 évig is társ lesz.

A Királynő kutyája című rajzfilm sem kedvez a fajtának hosszú távon, hiszen most mit szeretne minden gyerek? A Királynő kutyáját!

Nem gondoltuk, hogy ilyen hamar eléri a corgit is a végzet, de mikor 2019-ben Gödön közel 100 kutyát mentettek szívszaggató körülmények közül egy szaporítótelepről és köztük volt 10 (!!!) corgi is, akkor döntöttünk. Amellett döntöttünk, hogy tanítani fogjuk a jövő generációit, a jövő gazdijait, hogy tudjanak tudatosan választani és ne támogassanak olyan embert, aki méltatlan körülmények között kizsigereli a kutyáit. A 10-ből több corginak is küzdeni kellett az életben maradásáért, komoly szocializációs problémákkal rendelkeztek és hosszú és fájdalmas folyamat volt látni, hogy mi lesz velük. Sajnos ekkor jogilag még nem tudtuk pártfogásunkba venni a kutyákat.

Ekkor született meg a Corgi Power Fajtamentő Egyesület gondolata. A gondolatot tett követte, majd bírósági bejegyzés. Aktív alapító tagok és támogatók segítik, hogy minél többen megismerjék Egyesületünket és segítsenek abban, hogy egy olyan anyagi bázissal rendelkezhessen, hogy ha menteni kell, akkor annak semmilyen akadálya ne legyen. Sajnos tudomásunk van pár olyan szaporítótelepről még, ahol lesz még dolgunk.

Ha rajtunk múlik, soha nem lesz corgi menhelyen, soha nem lesz corgi méltatlan körülmények között, soha nem lesz corgi kihasználva a végletekig, soha nem fog ketrecben nyomorogni a saját ürülékében egyetlen corgi sem. Ezt a fajtát nem tehetik tönkre a szaporítók! Nem fordulhat elő, hogy 5 év múlva a corgit agresszívnek titulálják, csak mert nem kapott semmilyen szocializációt és ijedtében harapott. Egyetlen fajta sem méltó erre, de egy igazi királyi fajta végképp nem.

A corgi szerelmesei vagyunk és nem engedjük, hogy szaporítók martaléka legyen!

Ha egyetértetek irányelveinkkel, kérlek támogassátok a CORGI POWER-t!