Tudásbázis

Ne vegyél kutyát Karácsonyra!

Jönnek az ünnepek… Ebben az időszakban nagyon megsűrűsödik a kisállatok iránti kereslet.

Mert Móricka épp sír az anyukájának, hogy kiscicát szeretne, Julcsika meg kiskutyát, Dórika épp hörcsögöt,  a listát pedig nagyon nagyon sokáig lehetne folytatni.

Nem győzik hangsúlyozni a különböző menhelyek, fórumok, állatmentő szervezetek, hogy NE ajándékozzunk életet csak azért mert karácsony van. Egy állat nem csak egy bizonyos időszakra szól. Az az állat megnő, igényei vannak, és nem csak addig tart amíg cuki muki kölyök gombóc. Az az állat karácsony után is ott marad. Ugyanúgy amikor az ember visszatér a megszokott taposó malomba. Tegyük fel magunknak a kérdést, tudunk egy állatnak, az ünnepek után is boldog életet biztosítani? Egy állatnak minden perc karácsony amit a gazdijával tölthet.

Neki teljesen mind1, hogy hétfő este van, vagy épp a szülinapunk. Neki nincs más, csak az a minőségi idő amit velünk lehet. Egy kutya, macska, hörcsög nem 2 hétre szól, nem csak addig amíg együtt a család és mindenki ki tudja venni a cukiságból a részét.

Rengeteg állat kerül menhelyre, vagy más gazdihoz, mert a család nem tudja tovább vállalni a felelősséget az állatért, nem tudja biztosítani a megfelelő ellátást, vagy akár a felmerülő állatorvosi költségeket. Jól gondoljuk, át mielőtt magunkhoz vennénk egy életet, hogy mi erre képesek vagyunk e!?

  • Tudunk megfelelő időt szánni rá?
  • Tudjuk biztosítani a neveléshez szükséges dolgokat?
  • Tudjuk biztosítani a tartáshoz szükséges dolgokat?
  • Tudjuk állni a felmerülő állatorovosi költségeket?
  • Tudunk neki, egy hosszú boldog életet biztasítani akkor is ha már nem fiatal?
  • Tudjuk elviselni, a károkat (mert ilyen is van) amit esetlegesen okoz a lakásunkban?

Ezek minimális kérdések, de ha bármelyiken is elgondolkozol akár egy pillanatra is, akkor NEM kell életet venned magadhoz.

Légy felelősség teljes, és ne a pillanatyni hév befolyásoljon. Mert egy rossz választással, a kutya, macska, hörcsög egész életét tönkreteheted, és olyan mély töréseket okozhatsz neki, ami Ő egy életen át nem fog kiheverni.

Dönts okosan!

Sümegi Klára